MINIKON 2023

Ogromny sukces i zainteresowanie poprzednią edycją naszego konwentu utwierdził nas tylko w przekonaniu, że nasza społeczność oczekuje powtórki tego wyjątkowego wydarzenia. Tym razem z jeszcze większym rozmachem i konkretnymi planami działania wzięliśmy się do pracy. Ponieważ nasza Minikonowa rodzina powiększyła się, byliśmy w stanie realizować pomysły, na które rok wcześniej nie mielibyśmy już czasu czy zasobów ludzkich. Ponowne podniesienie poprzeczki oznaczało więcej gości, więcej wystawców oraz atrakcyjniejszy program dla uczestników. Ogromne ambicje i nadzieje pozwoliły skrupulatnie realizować założone przez nas cele i tak oto narodził się III Grodziski MiniKon!
Organizatorami naszego konwentu byli Maciej Woźny, Kamila Ratajczak, Szymon Woźny oraz nasza perła w koronie, czyli niezastąpiona Panda-sensei, a także pozostali członkowie Stowarzyszenia FMA, którzy jak zwykle okazali się niezastąpieni i bardzo zaangażowali się w proces tworzenia i organizacji atrakcji. Tym razem skorzystaliśmy również z pomocy Helperów, których naborem oraz koordynacją zajęła się Risu.

Rezultatem tej wyjątkowej współpracy był kolejny sukces i frekwencja wyższa niż rok wcześniej, za co dziękujemy wszystkim Uczestnikom przy każdej możliwej okazji. Jesteśmy rozpoznawalną marką, nasze socjale przeżyły kolejny renesans a załoga otrzymał potężna dawkę energii i wiele nowych pomysłów, której będziemy konsekwentnie realizować w przyszłości. Kolejny udany konwent pokazuje nam, jak bardzo w nas wierzycie.

Podczas trzeciej edycji mieliśmy przyjemność gościć wystawców:

• Księgarnia Żaczek
    z zapasem literatury młodzieżowej oraz fantastyki, aby żaden zapalony czytelnik nie mógł narzekać na brak nowych książek.
  • Animecraft
    z ogromną różnością figurek, mangami i pluszakami. Każdy fan mógł znaleźć coś dla siebie.
  • Kumkwatek,
    która zaopatrzyła uczestników we własnoręcznie przygotowane przypinki, naklejki oraz inne gadżety.
  • KC Shop
    z ręcznie robionymi maskotkami, słodyczami, przypinkami i naklejkami.
  • Wydawnictwo Kirin
    z mnóstwem książek o tematyce japońskiej oraz drobnymi gadżetami.
  • Harro,
    gdzie można było się obkupić całą masą japońskich słodyczy, przekąsek oraz napojów.
  • SweterWho,
    która zapewniła Uczestnikom całą masę przypinek, printów, breloków oraz innych fandomowych różności.
  • Frostbyte
    z ręcznie robionymi brelokami z żywicy, printami, naklejkami oraz fandomowymi akcesoriami.
  • Black Monk,
    na których stoisku Uczestnicy mogli zasmakować gier fabularnych oraz zagrać z ekipą tego wydawnictwa.
  • Pixel,
    która przygotowała samodzielnie malowane koszulki z niesamowitymi grafikami.
  • Koszulkowy Raj,
    gdzie również można było nabyć koszulki – te były jednak drukowane na miejscu.

Kontynuowaliśmy też niezawodną współpracę z Pizzerią Ramzes Grodzisk Wielkopolski, dzięki której Uczestnicy mogli posilić się podczas trwania konwentu.

Podczas tej edycji udało nam się zaprosić też mnóstwo niesamowitych osób, w tym niektóre po raz pierwszy:

• Viper the Witcher,
    który zasiadł w tegorocznym Jury Konkursu Cosplay oraz poprowadził spontaniczny Cosplay Show-Off.
  • Wiktoria Emma Krieger „Goldy Cosplays”,
    która również była jedną z naszych Jurorek. Uczestniczyła także w wywiadzie przy ognisku.
  • Agnieszka „Keicho” Muczke,
    jako Jurorka niezawodnie pojawiła się u nas już trzeci raz.
  • Adam „Daron” Dąbrowski
    po raz kolejny poprowadził panel tolkienowski oraz dwie ciekawe prelekcje.
  • Japoński Grodzisk
    reprezentowany przez Pandę-sensei, która jest z nami od samego początku.
  • GRÄTZ grupa rekonstrukcyjna,
    która zaprezentowała swoje pojazdy wojskowe oraz opowiedziała każdemu zainteresowanemu o lokalnej historii i wojskowości.
  • Planszownia Grodzisk,
    którą mieliśmy zaszczyt ponownie gościć. Zapewnili Uczestnikom zarówno klasyki, jak i nowe gry.
  • Bartek,
    który popularnością cieszy się na każdym naszym konwencie, przywożąc masę figurek do własnoręcznego pomalowania.
  • Poznańska Grupa PoZeon,
    która wprowadziła każdego zainteresowanego w uniwersum Gundam.

Konkurs cosplay

Po raz drugi nasi Uczestnicy mogli wziąć udział w Konkursie Cosplay. W tym roku głównym kryterium było stworzenie krótkiej, autorskiej scenki, która nawiązywałaby do cosplayowanej postaci. Udział wzięły tylko dwie osoby, dlatego na jakiś czas był to ostatni Konkurs Cosplay na naszej scenie, jednak pomimo niskiej frekwencji, przedstawione scenki były wykonane z pasją, a wkład pracy w ich przygotowanie nie mógł umknąć nikomu. 🙂
Po ogłoszeniu wyników, Wiedźmin Viper zaprosił wszystkich cosplayerów na scenę, aby mogli zaprezentować swoje stroje zebranej publiczności.

Tym razem nasi Uczestnicy mogli bawić się w X tematycznych Strefach:
– Tolkiena,
– Superbohaterów,
– Chillu,
– Warsztatowej,
– RPG,
– Karaoke,
– Konkursowej,
– Prelekcyjnej,
– Japońskiej.
Udostępniliśmy także salę dla rodziców, w której mogli napić się kawy lub herbaty i odpocząć, podczas gdy ich pociechy bawiły się w innych Strefach.
Dla uczestników była przygotowana również Strefa Wystawców, a niedaleko niej stanowiska Planszowni Grodzisk oraz malowania figurek. Również i podczas tej edycji można było wziąć udział w wielu konkursach z nagrodami.

Po kolejnej udanej edycji do naszego Stowarzyszenia dołączyły nowe osoby, ale też niestety pożegnaliśmy kilka starych twarzy. Mamy nadzieję, że nasza grupa będzie się zwiększać, abyśmy dalej mogli przygotowywać tak udane imprezy.